ОУ "Христо Ботев"

ОУ "Христо Ботев"

Начало
ВЕСТНИК
Полезни връзки
Търсене
ЧАТ
Учители
Проекти
Административни услуги за родители
Прием
Отчет за изпълнението на бюджета на училището
Училищна документация
COVID-19
ИСТОРИЯ
Създаване
Бивши директори
УЧИЛИЩЕТО
Начало
Училищен автобус
- - - - - - - - - - - -
Нашият патрон
- - - - - - - - - - - -
Училищно настоятелство
- - - - - - - - - - - -
Директор
- - - - - - - - - - - -
Зам.директор
- - - - - - - - - - - -
Педагогически съветник
- - - - - - - - - - - -
Учил.администрация
-----------------------
Учители
* * * * * * * * * * * * *
ДНЕВНИК
Дневник
Обществен съвет
Училищни проекти
 


Командоси        Една  чудесна  инициатива  на  Общинската  комисия  за  борба  с  противообществените  прояви    на  малолетни  и  непълнолетни  и  на   Общинската   организация  на  младите  командоси  допринесе  много  за  едно  наистина   ефективно    оползотворяване  свободното  време  на    ученици  от  Етрополе.           Организираният   едноседмичен   лагер  в  района  на  Етрополска Рибарица,  проведените  тренировки  и  състезания,  предхождаха   финалните   Общински  изяви  на  отбора   в  градския  парк  на  24  юни  2008  година.            Лично  Кмета  на  общината  връчи  наградите  на  първенците  и  благодари  на  всички  треньори  и  ръководители.          Ето  един  чудесен  пример, в  който   трябва  да  се  изкажат  заслужени   адмирации  на  м-р   Васил  Христов – Зам.председател  на  Националната  организация  на  командосите  в  България,  на  г-н  П.Петков – инспектор  ДПС, на  г-н  Лазар  Василев – Секретар  на  МКБППМН,  на  всички  родители  и  участници  в  тази  прекрасна  инициатива!          Ръководството  на  училището  благодари  на  всички  за   включването  на  малките  ботевци  в  тази  прекрасна   и   полезна  за  младежите  организация!

 Вие сте тук Начало
 
Участие в благородна инициатива
Ученици и преподаватели от ОУ "Хр. Ботев", гр. Етрополе се включиха в благородна инициатива. Тя се проведе от 16-23 март 2022 г.
Министерството на образованието и науката подпомага финансово, организационно и методически български неделни училища в Украйна. Там функционират 63 български неделни училища с изучаване на български език и история, география, култура и фолклор към 24 организации на българи в Украйна. Те са разположени предимно в южната част на страната - Одеска и Запорожка области. Броят на децата, учениците и кандидат-студентите е над 10 000. 
Предвид гореизложеното и в духа на европейската солидарност и общите исторически корени, благотворителната инициатива на МОН  и БЧК "Деца помагат на деца" активира всяко българско училище.
В отзвук на нуждата учениците и учителите от ОУ "Хр. Ботев" събраха средства и дариха хигиенни материали от първа необходимост. Те бяха придружени от кратко писмо, в което се изразява съпричастност към децата в Украйна. 
"Благородството е добродетел, която се възпитава. При подобна ситуация няма как да останем равнодушни", каза учителят по математика Дочо Дончев, който отговаряше за предаването на кашоните на екип на БЧК.

Image Image
Image Image
 
Национална ученическа викторина
Учениците от ОУ ,,Христо Ботев" - гр. Етрополе се класираха на второ място на Националната ученическа викторина ,,Да запазим децата на пътя", организирана от Община Етрополе. 

Image Image

Image Image

Image Image
Image
 
Павлин Христов разкри тайните на музикалните инструменти пред ученици от ОУ "Хр.Ботев"
 Възпитаникът на ОУ "Христо Ботев" Павлин Христов посети родното си школо. Музикантът разкри тайните на редица инструменти пред любопитните младежи. "Всеки може да се влюби в музикален инструмент и той да стане негова съдба", сподели Павлин Христов. Той понастоящем е преподавател по музика към Народно читалище "Тодор Пеев 1871 г. "Завършвайки ОУ "Христо Ботев", поех към Котел, където изкарах средно образование, а после продължих и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Първите ми опити в музиката са в Читалището в Етрополе при преподавателя Цецка Андреева. Взех тамбурата и оттогава до ден -днешен не съм я оставял, защото това е любимият ми инструмент. В нея има магия, която и досега преоткривам. С нея може да се изсвирят най-вече фолклорни мелодии", разкри музикантът. Инструментите, които демонстрира пред учениците Павлин Христов бяха духови, медни и ударни. Голям интерес предизвика родопската каба гайда, която оказа се, впечатли мнозина от присъстващите на срещата. "Звукът идва не от ручилото, както може би мнозина мислят, а от малкия пискун. Ето защо музикалният инструмент се изучава в детайли, и на практика после всичко изглежда лесно. Други инструменти, които са ме изкушавали във времето, са пиано, класическа китара, свиря и на кларинет. Сред големите имена в музиката, обичани са изпълнители на фолклорна музика като тамбуристът Румен Сираков, мой преподаватели като Владимир Владимиров, Костадин Бураджиев, Димитър Христов, настоящ диригент към БНР. "Слушайте различни видове музика, защото всеки жанр има своето вълшебство", препоръча младият преподавател. В кариерата си досега Павлин Христов е участвал в много конкурси в страната, сред които "Песенна дъга над Кутев" в Котел, "Орфеево изворче" - Ст. Загора, "Орфееви таланти" в Пловдив, различни музикални формати като "Мост между поколенията" в Търговище, много концерти в страната. Мнозина младежи предпочитат големия град, вярвайки че там има по-широко поле за изява, но той решава да остане в Етрополе. "Това е моят роден град и вярвам, че ще съм полезен и тук. Макар да казва народът ни, че музикантът къща не храни, аз вярвам, защото приех музиката за свое професионално поприще и намирам и успешна реализация", сподели още той.

Image Image
Image Image
Image 
 
8-ми март
"С обич ти поднасям цвете, Мамо"...


Редица инициативи по повод Международния ден на жената подготвиха учениците в ОУ "Христо Ботев". Те бяха обединени от мотото: "С обич ти поднасям цвете, Мамо". В него се включиха класовете от прогимназиален етап, които подредиха тематичен кът с рисунки и цветна украса. 
На 8-ми март учениците от пети клас рецитираха стихове на познати български автори пред началния етап и преподавателския колектив в училището. 
Всеки ученик написа вълнуващо пожелание за празника към своята майка. В тематичен час бяха запознати със символиката на цветовете и какъв  вид  цветя да избираме по различни поводи.
"Инициативите по повод 8-ми март учат на уважение към майката, която дава живот и възпитава добродетели. Младежите трябва да се отнасят с почит към подобни празници от календара", сподели Мариета Христова, класен ръководител на 7-ми клас. 

Image Image
Image Image

 
Баба Марта и в нашето училище

Петокласниците бяха тези, които изненадаха малчуганите от начален етап на първи март. Те бяха подготвили мартенички за всяко дете и докато връзваха, наричаха с песен за здраве и щастие: " Баба Марта бързала, мартенички вързала, бели и червени, румени, засмени"...
Петокласничката Рая Кирилова, която беше облечена като Баба Марта, поздрави със стихотворение учениците и изказа пожелания за здраве и щастие през цялата година. 
На тържеството присъстваха и всички преподаватели от начален етап. Сред тях бе и Валя Шопова, която сподели:
"За нас е важно да се запази традицията и да има приемственост между класовете". 
Вержиния Николова каза: " Тържеството бе малък празник за децата, които винаги очакват подарък. Мартеницата е символ на новия живот и просперитет".

Image Image

Image Image

Image Image
 
19-ти февруари

„И днес си ни нужен, Апостоле“…

Под това мото преминават дните в една от най-значимите дати в календара ни – 19-ти февруари. Гибелта на Апостола на свободата Васил Левски е свята и паметна за всеки българин. Затова и учениците от ОУ „Христо Ботев“ – град Етрополе се включиха по различни начини в инициативи на общинско и училищно ниво, за да почетат подобаващо личността на Васил Левски.

Те изработиха кът за Апостола в училище, поставен на видно място. В него се откроява рисунката на Рая Кирилова от 5-ти клас и табло, което е изготвила Йоана Колева. Самоинициатива на петокласниците бе да напишат есе за Апостола. Най-добрите творби бяха прочетени пред преподаватели от прогимназиалния курс.

Ученици, заедно с преподавателя по история Марин Кубетски, участваха и във възпоминанието по повод 149-та годишнина от смъртта на Левски. „Мястото е познато на децата от нашето училище. Винаги с готовност се отзовават за дейности, свързани с почитането на паметта на Апостола. Познаването на личността му е наш дълг и отговорност на цялото общество. Само чрез знания за светлите личности на България и личен пример, ние възпитаваме стойности у младите поколения“, отбеляза г-н Кубетски.


Image Image

Image 

 Image Image

 
24 ноември
Ученици от ОУ "Хр. Ботев" с инициативи за Освобождението на Етрополе 

 По повод 144-та годишнина от Освобождението на Етрополе от турско робство, учениците от основно училище "Хр. Ботев" се включиха активно с различни проявления. Ивалена Цветанова спечели първо място в надпреварата на община Етрополе за рисунка във възрастова категория 5-7 клас. На рисунката петокласничката е показала идването на Генерал Гурко в Етрополе. На 24-ти ноември етрополци показаха своята почит и уважение към братята - освободители. Сред тях бяха директорът на ОУ "Хр. Ботев" Иван Иванова, преподавателят по история Марин Кубетски и ученици. Те участваха в панихидата пред руския паметник в двора на църквата "Свети Георги". "Много е важно да предадем духа на традицията на младото поколение. Ние сме не само учители, но и гражданският пример за доблест и себеотрицание", каза директорът Иван Иванов. В рамките на честванията учениците от шести клас изнесоха Открит урок на тема "144 години от Освобождението в Етрополе". Те представиха своите есета и стихове пред педагогическия колектив. Преподавателят по история Марин Кубетски се включи с разказ за хода на военните действия в района на Етрополе. Той описа и оръжията, използвани от войската в хода на Руско-турската война.

Image  
Image Image
Image Image
Image Image

 
Международният ден на толерантността
И в ОУ"Хр. Ботев" - Етрополе отбелязахме Международният ден на толерантността 
Един от най-важните дни в календара е 16-ти ноември, тъй като отбелязваме Международния ден на толерантността. Историята започва през 1996 година, когато Общото събрание на ООН призовава страните членки да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да се разпространява идеята за разбирателство между народите. На тази дата през 1995 година държавите-членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността. ООН поставя началото на кампания за разпространение на равенството, подобряването на условията на живот, отричането на дискриминацията. Да се възпитава толерантност е дълг на всяка образователна институция днес, убедени са и преподавателите в ОУ "Хр.Ботев" - гр. Етрополе, които ежедневно възпитават тази добродетел у своите възпитаници. Учениците от ОУ "Хр. Ботев" чрез изготвяне на рисунки и съчинения на тема "Какво е за мен толерантността?" отбелязаха днешния празник.
 
ПОЗИЦИЯ НА МИНИСТЪР ДЕНКОВ ПО КЛЮЧОВИ ВЪПРОСИ ЗА ТЕСТВАНЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 1- 4 КЛАС:
  1. Какъв тип ще бъдат тестовете? 

Избрани са два типа антигенни тестове с плюене в пликче. Успешното им използване изисква подкрепата на детето от наблюдаващ възрастен. Тестовете са с висока чувствителност за констатиране на вируса на Ковид 19 и модификациите му. Според МЗ не могат да се правят в домашни условия. Максимална продължителност на тестването до 30 минути. Изцяло са безопасни, безвредни и нищо не се лапа от ученика.

 2. Кой ще извършва тестването

 - Училищен екип, в който могат да участват класен ръководител, медицинско лице от училището (където има), родител от класа или от обществения съвет, лице от непедагогическия персонал, друг учител (психолог, педагогически съветник, логопед, заместник-директор, друг начален учител); Подкрепата на класния ръководител от родителите е изключително полезна и необходима при провеждането на тестването, за да не бъде сам и от него да се очаква да свърши чудеса сам. Всички лица участващи в процеса на взимане на тестовете трябва да имат поне един от елементите на зелен сертификат.

 3. Колко често ще бъдат тествани учениците

                   - Два пъти седмично

  Понеделник ден след два почивни дни и при констатиран положителен тест при дете/деца се отделят (карантинират) от класа, а останалите ученици учат нормално.

 Четвъртъкден за второ тестване. Според МЗ се прави тестване през три дни, заради тридневен инкубационен период на вируса и точното му констатиране.

 4. Каква организация на процеса ще има при положителен тест - за детето, за класа

                       - При констатиран положителен тест при дете се следва следната последователност 

 класният ръководител се обажда на родителя, който си взима детето.  

  • Родителят се свързва с личен лекар. Прaви се PSR test на детето и след потвърден положителен тест се карантинира

  • При показан отрицателен тест детето се връща в училище.  

  •  Отсъствията за предходния ден се извиняват от медицинското лице или личен лекар.

                            -Останалите ученици от класа учат присъствено в училище. За карантинираното дете се организира ОРЕС според възможностите на училището.

 5. Къде ще бъдат изхвърляни използваните тестове

                         -За Софияград, чрез подразделението на МОСВПУДОС, по график обхожда училищата и прибира събраните и съхранени в завързани чували с всичко от използваните тестове. ПУДОС има ангажимент за тяхното изгаряне.

                   - За страната МОН пое ангажимент чрез националното сдружение на общините да организира подобна логистика по събиране и изгаряне.

Чувалите с използваните тестове се съхраняват в специално за тази цел малко помещение до което няма достъп ученици или персонал.

 6. Как тестовете ще достигнат до училищата

                          - Центърът за съхранение на тестовете за София и други градове ще е в базата на БЧК в Лозен. От там отделните РУО си ги взимат и с техен транспорт се пренасят до градовете, а от там по график в училищата. Съхранението на тестовете НЕ изисква хладилник. Доброволци към БЧК на областно ниво са в готовност за броене и разпределение на тестовете.

 7. Кой ще извършва тестване на деца със СОП?

                        - Родителите на учениците със СОП в домашни условия.

 8. Каква организация на учебния процес ще има за тестването и каква за нежелаещите да се тестват

                     -Тестване се провежда само ако поне 50% от родителите в класа желаят.  

                          - При нежелание за тестване класа продължава обучение в ОРЕС

 

  Директорът и учителите от начален етап е необходимо да направят промени в организацията на учебния ден, когато се провежда тестване

                            -Денят започва с тестване и продължава с учебните часове. Промяната на графика може да е свързана с разместване на часовете от седмичната програма, промяна на междучасията, използване на ЧК или втори час на класа, или други промени, според спецификата на училището и класа.

                    -Тестват се само ученици, за които родителите са дали съгласие.

                      -За учениците които не се тестват си остават в домашни условия, като за тях се осигурява ОРЕС според възможностите на училищетоасинхронно или синхронно.

 9. Как ще се реализира тестването на учениците от уязвимите групи?

                               - В училище, при същите описани условия.

 10. Как ще се реализира тестването на извозваните с училищен автобус ученици?

                             - В училище, при същите описани условия.

 11. Кой избира тестовете?

                             - Решението за типа тестове е на МЗ.

 12. За кои класове се предвижда да бъде тестването

 За учениците от 1 до 4 клас.

 13. От кога започва тестването?

 -Най-рано от 10 ноември.

 14. Какво финансиране ще има допълнително за училищата?

                                    - МС е гласувал 15,4 милиона лева за дейностите по реализиране на тестването за месеците ноември и декември. Разпределението на средствата е на базата брой паралелки/групи и брой деца/ученици в образователните институции. (Предвидени са средства за 1 паралелка по 107 лева и за 1 ученик по 11,71 левадопълнително).

 15. Предвижда ли се тестване на учителите

                                 -Да. Със същите тестове, като те се заплащат от тях или от училището.

 16. Как ще бъдат разписани задълженията при провеждане на тестването

                                -С конкретна, точна и изчерпателна заповед или инструкция.

 

       Отговорите на министър Денков са представени по време на Отрасловия съвет за социално партниране към МОН
 
Заповед за ОРЕС за 15.11.2021
Заповед за 15 ноември 2021 год. 
 
Нашето училище - първенец в конкурса "Мисия будител 2021"г
В тазгодишното издание на конкурса за есе и рисунка "Мисия будител 2021 г." на Софийска областна администрация училището ни се представи на ниво. В категорията "Отлично представяне на училище" ОУ "Хр. Ботев" е на първо място сред училищата в Софийска област. В категорията за есе не се прави класиране по места, заради големия брой добри и оригинални есета. Отличени са 10-те най-добри есета, които ще получат грамоти и награди. Сред десетте най-добри е и Виктория Генчева. Шестокласничката участва с есе за Лазар Подбалкански, който въвежда изучаването на нови предмети в училището в Етрополе.
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 13 - 24 of 172
 
нагоре
 
 
ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО
Написано от децата 2006/2007
- - - - - - - - - - - -
ВИДЕО
ВИДЕО
Договор
1A-клас завършване -1част
Представяне
1A-клас завършване -2част
Администрация
 
 

Powered by ОУ " ХРИСТО БОТЕВ "