ОУ "Христо Ботев" - гр. Етрополе

ОУ "Христо Ботев" - гр. Етрополе

Начало
ВЕСТНИК
Полезни връзки
Търсене
ЧАТ
Учители
Проекти
Административни услуги за родители
Прием
Отчет за изпълнението на бюджета на училището
Училищна документация
COVID-19
Унически съвети
ИСТОРИЯ
Създаване
Бивши директори
УЧИЛИЩЕТО
Начало
Училищен автобус
- - - - - - - - - - - -
Нашият патрон
- - - - - - - - - - - -
Училищно настоятелство
- - - - - - - - - - - -
Директор
- - - - - - - - - - - -
Зам.директор
- - - - - - - - - - - -
Педагогически съветник
- - - - - - - - - - - -
Учил.администрация
-----------------------
Учители
* * * * * * * * * * * * *
ДНЕВНИК
Дневник
Обществен съвет
Училищни проекти
 


Заедно в изкуствата и спорта Уважаеми ученици, ОУ ,,Христо Ботев" - гр. Етрополе ще кандидатства по НП ,,Заедно в изкуствата и спорта" за формиране на отбори по волейбол и групи по музика/изобразително изкуство. Желаещите да се включат да заявят желанието си пред ръководителите - г-жа М. Христова и М. Дончева. 

 Вие сте тук Начало
 
Дарение от редки и ценни стари книги получи ОУ „Христо Ботев“ – Етрополе

На специално организирано тържество в ОУ „Христо Ботев“ на 25-ти май се проведе среща на директора Иван Иванов, учители, ученици и дарителят Цветан Тацов. Той е внук на известния етрополски просветител, краевед и общественик Александър Тацов.

Дарението съдържа ценни книги, календарчета за важни дати и събития от българската история, ръководства и православни календари.  Тези книги имат изключителна стойност не само за основно училище "Хр. Ботев" като образователна институция, но и като свидетелство за постоянство и упоритост при събирателна дейност на етрополци, продължила цели два века. Правят впечатление изданията „Сводъ правилъ о смотрах и парадахъ больших отрядовъ войскъ“ от 1872 г. и„Краткое руководство простьмъ людямъ къ чтению Новаго завета“ от 1875 г., отпечатани в Санкт Петербург.

Сред книгите има и още редица уникални издния като „Живот, страдания и чудеса Св. Мчк и победоносца Георгия Кападокийски“,  „Чудесата на Св. Отецъ нашъ Климентъ, българский архиепископъ“ в превод от гръцки на Д. Матовъ от 1885 г. Любопитно е и „Ръководство по фотографията, Според най-новите методи“, отпечатано в печатницата на братя Прошекови през 1898 г. и наставленията „Какъ да живеемъ. Азбука на здравето“, отпечатани в Кюстендил.

В дарението присъстват и стари географски карти, както и болничен лист от етрополски околийски лекар от 1925 г., който е лекувал свой пациент от Малария.

„Някои от екземплярите са изключителна рядкост, а документите - безценни. С това нашата образователна институция се обогатява и става център за  наука и стойностно образование“, сподели директорът на училището Иван Иванов.

„Всяка една отпечатана книга има своята стойност. Спазвам желанието на Кръстинка Стоянова, която ми даде книгите, да ги даря на училището. Тук, в основно училище „Христо Ботев“ те ще са полезни и имат своя смисъл, за да дават знания на учениците. Сред книгите има екземпляри, които са рядкост и могат да станат основа за научна дисертация“, каза Цветан Тацов.

Image Image

Image Image

Image Image

 
Ботевци почетоха паметта на патрона си
Ученици от всички класове от ОУ " Христо Ботев" - Етрополе и преподавателите им се включиха в Ботевите чествания за втори юни на Околчица. С групата бе и директорът Иван Иванов. Той заяви, че създаването на личностите и тяхното издигане в обществото зависи и от уроците извън класната стая. "Водим ви по стръмните завои на историческото ни минало, за да оцените подвига на родолюбците и да направите изводи за бъдещето", сподели още Иванов.
Цялата група бе заредена с ентусиазъм и очаквания - да научи повече за славните герои на България. 
И с радост се сляха с множеството родолюбиви хора, които бяха тук от всички краища на страната ни. Младите Ботевци носеха униформи на четниците, които са част от реквизита на училището. Рецитираха стихове и нито за миг не оставиха флага с лика на Ботев. За най-малките да чуят сирената на връх Околчица, лобното място на Ботев, бе истинско предизвикателство. В знак на признателност бяха поднесени и цветя от името на училищната институция пред паметника на героите.
Младежите се снимаха пред паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца, а после посетиха и Регионалния исторически музей. С особен интерес проследиха пътя на Ботевата чета и разгледаха оръжието на четниците.
За своите преживявания те поискаха да опишат и споделят със свои съученици днес. "Няма друг път на втори юни, освен пътят към Околчица", пише седмокласничката Йоана Колева.
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image
 
Отличени ученици
Ученичката от 5 клас - Ивалена Цветанова Цветанова се класира на II място в Националния конкурс за детска рисунка "Българските приказки - извор на мъдрост и доброта", организиран от Сдружение "Дай, бабо, огънче"- гр. Перник. Тя получава Диплом за II място и Грамота за участие.
На учениците Йоана Цанкова Колева - 7 клас, Стефани Михайлова Ганева - 7 клас, Ванеса Ивелинова Василева - 6 клас и Денислав Михайлов Стаменов - 5 клас се присъжда Грамота за участие.
Гордея се с вас деца! Продължавайте все така да се учите и да творите!

ImageImage
ImageImage
Image Image
Image Image
Image

 
24-ти май е!

Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image
 
Децата и книгите
Image Image
Image Image
Image
 
Ваканция, здравей!
Наближава края на учебната година. Идва ваканцията. Къде са безопасните места да играят децата? Знаят ли правилата за движение? Под формата на игри, гатанки ,редене на пъзели  и др .,премина срещата на г-жа Сиракова и г-жа Димитрова с малките ученици от ОУ “Христо Ботев“-гр. Етрополе. Припомниха си основните знания по БДП с богата нагледна презентация.

Image Image
Image Image
Image Image
Image
 
За нашето зелено утре
Когато големите решат да подадат ръка на младото поколение се получава една приказка. Тя започва в началото на април 2022 г. като част от инициативата "Нашето зелено утре", в рамките на Благотворителна програма "Българските добродетели" на Група ГЕОТЕХМИН.
Дружествата от  тази група осигуриха и доставиха на училища-партньори на инициативата фиданки и храстовидни растения, които бяха засадени в училищните дворове. 
И нашето училище излъчи свой екип от любители на природата. Учениците садиха дръвчетата в двора с видим ентусиазъм. "Отговорността започва оттук насетне, защото засаждането на дръвче е само началото на дейността. От това как се отнасяме към него и какви грижи полагаме, зависи по-нататъшното му израстване", каза Мариета Христова, класен ръководител на седмокласниците, които бяха най-многобройната група участници в инициативата. Тя е задължаваща и затова, че в началото на следващата учебна година ще започне конкурс. Всяко училище ще излъчи екип, който ще покаже със снимков материал как са допринесли за облагородяване на околната среда.  "Уроците в класната стая сега прилагаме на практика и ще се радваме да има резултат", добави преподавателят Мариана Дончева. Учениците бяха единодушни, че са въодушевени и упражненият физически труд е бил приятно удоволствие за тях.
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image 
Участие в благородна инициатива
Ученици и преподаватели от ОУ "Хр. Ботев", гр. Етрополе се включиха в благородна инициатива. Тя се проведе от 16-23 март 2022 г.
Министерството на образованието и науката подпомага финансово, организационно и методически български неделни училища в Украйна. Там функционират 63 български неделни училища с изучаване на български език и история, география, култура и фолклор към 24 организации на българи в Украйна. Те са разположени предимно в южната част на страната - Одеска и Запорожка области. Броят на децата, учениците и кандидат-студентите е над 10 000. 
Предвид гореизложеното и в духа на европейската солидарност и общите исторически корени, благотворителната инициатива на МОН  и БЧК "Деца помагат на деца" активира всяко българско училище.
В отзвук на нуждата учениците и учителите от ОУ "Хр. Ботев" събраха средства и дариха хигиенни материали от първа необходимост. Те бяха придружени от кратко писмо, в което се изразява съпричастност към децата в Украйна. 
"Благородството е добродетел, която се възпитава. При подобна ситуация няма как да останем равнодушни", каза учителят по математика Дочо Дончев, който отговаряше за предаването на кашоните на екип на БЧК.

Image Image
Image Image
 
Национална ученическа викторина
Учениците от ОУ ,,Христо Ботев" - гр. Етрополе се класираха на второ място на Националната ученическа викторина ,,Да запазим децата на пътя", организирана от Община Етрополе. 

Image Image

Image Image

Image Image
Image
 
Павлин Христов разкри тайните на музикалните инструменти пред ученици от ОУ "Хр.Ботев"
 Възпитаникът на ОУ "Христо Ботев" Павлин Христов посети родното си школо. Музикантът разкри тайните на редица инструменти пред любопитните младежи. "Всеки може да се влюби в музикален инструмент и той да стане негова съдба", сподели Павлин Христов. Той понастоящем е преподавател по музика към Народно читалище "Тодор Пеев 1871 г. "Завършвайки ОУ "Христо Ботев", поех към Котел, където изкарах средно образование, а после продължих и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Първите ми опити в музиката са в Читалището в Етрополе при преподавателя Цецка Андреева. Взех тамбурата и оттогава до ден -днешен не съм я оставял, защото това е любимият ми инструмент. В нея има магия, която и досега преоткривам. С нея може да се изсвирят най-вече фолклорни мелодии", разкри музикантът. Инструментите, които демонстрира пред учениците Павлин Христов бяха духови, медни и ударни. Голям интерес предизвика родопската каба гайда, която оказа се, впечатли мнозина от присъстващите на срещата. "Звукът идва не от ручилото, както може би мнозина мислят, а от малкия пискун. Ето защо музикалният инструмент се изучава в детайли, и на практика после всичко изглежда лесно. Други инструменти, които са ме изкушавали във времето, са пиано, класическа китара, свиря и на кларинет. Сред големите имена в музиката, обичани са изпълнители на фолклорна музика като тамбуристът Румен Сираков, мой преподаватели като Владимир Владимиров, Костадин Бураджиев, Димитър Христов, настоящ диригент към БНР. "Слушайте различни видове музика, защото всеки жанр има своето вълшебство", препоръча младият преподавател. В кариерата си досега Павлин Христов е участвал в много конкурси в страната, сред които "Песенна дъга над Кутев" в Котел, "Орфеево изворче" - Ст. Загора, "Орфееви таланти" в Пловдив, различни музикални формати като "Мост между поколенията" в Търговище, много концерти в страната. Мнозина младежи предпочитат големия град, вярвайки че там има по-широко поле за изява, но той решава да остане в Етрополе. "Това е моят роден град и вярвам, че ще съм полезен и тук. Макар да казва народът ни, че музикантът къща не храни, аз вярвам, защото приех музиката за свое професионално поприще и намирам и успешна реализация", сподели още той.

Image Image
Image Image
Image 
 
8-ми март
"С обич ти поднасям цвете, Мамо"...


Редица инициативи по повод Международния ден на жената подготвиха учениците в ОУ "Христо Ботев". Те бяха обединени от мотото: "С обич ти поднасям цвете, Мамо". В него се включиха класовете от прогимназиален етап, които подредиха тематичен кът с рисунки и цветна украса. 
На 8-ми март учениците от пети клас рецитираха стихове на познати български автори пред началния етап и преподавателския колектив в училището. 
Всеки ученик написа вълнуващо пожелание за празника към своята майка. В тематичен час бяха запознати със символиката на цветовете и какъв  вид  цветя да избираме по различни поводи.
"Инициативите по повод 8-ми март учат на уважение към майката, която дава живот и възпитава добродетели. Младежите трябва да се отнасят с почит към подобни празници от календара", сподели Мариета Христова, класен ръководител на 7-ми клас. 

Image Image
Image Image

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 49 - 60 of 215
 
нагоре
 
 
ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО
Написано от децата 2006/2007
- - - - - - - - - - - -
ВИДЕО
ВИДЕО
Договор
1A-клас завършване -1част
Представяне
1A-клас завършване -2част
Администрация
 
 

Powered by ОУ " ХРИСТО БОТЕВ "