ОУ "Христо Ботев"

ОУ "Христо Ботев"

Начало
ВЕСТНИК
Полезни връзки
Търсене
ЧАТ
Учители
Проекти
Административни услуги за родители
Прием
Отчет за изпълнението на бюджета на училището
Училищна документация
COVID-19
ИСТОРИЯ
Създаване
Бивши директори
УЧИЛИЩЕТО
Начало
Училищен автобус
- - - - - - - - - - - -
Нашият патрон
- - - - - - - - - - - -
Училищно настоятелство
- - - - - - - - - - - -
Директор
- - - - - - - - - - - -
Зам.директор
- - - - - - - - - - - -
Педагогически съветник
- - - - - - - - - - - -
Учил.администрация
-----------------------
Учители
* * * * * * * * * * * * *
ДНЕВНИК
Дневник
Обществен съвет
Училищни проекти
 


15 септемвли            За    40-ти пореден  път  ОУ”Христо  Ботев” – град  Етрополе  отвори  вратите  си  за   първокласниците.       Многобройните  овации  тази  учебна  година  бяха  отправени  към  нашата   популярна  съгражданка – Софи  Маринова. Нейният  син  Лоренцо   пристъпваше  плахо  пред  прага  на  училището. Софи   отправи   топли  пожелания  към  първокласниците.  Накрая    слънчевоусмихнатата    певица     поздрави  всички  с   една   прекрасна  песен.          Пред    навлажнените    от  вълнение  очи  на  първите  директори  на  училището – г-н  Васил  Стипцов  и  г-н  Светослав  Иванов,  пред  официалните  гости  от  Община Етрополе,  пред  развълнуваните  родители, ученици,  преподаватели  и   спомоществуватели   на  училището  и  тази  година  директорът  на  училището – господин  Иван  Иванов   удари  щколския  звънец  за  първия  учебен  час.       Нека   учебната   2008/2009  година  е   успешна  за  всички  ученици, за  техните   семейства  и   за  всички  наши   съграждани!

 Вие сте тук Начало
 
145 години от Освобождението на Етрополе
Учениците от ОУ ,,Христо Ботев" - гр. Етрополе отбелязаха 145 години от Освобождението на град Етрополе с кратка програма в двора на църквата Св. Георги.
Image Image
Image Image 
Image Image
Image
 
Скръбна вест

СКРЪБНА ВЕСТ

С дълбока скръб съобщаваме,че на 16.10.2022 година,

след кратко боледуване,

ни напусна

Светослав   Иванов

Маринов

(бивш директор на ОУ „Христо Ботев“-Етрополе)

на 88 години

             С високия си професионализъм, с невероятната си доброта, с неповторимото си чувство за хумор и любов към ближния, ти остави трайна следа в образователната   традиция на град Етрополе!

Никога няма да те забравим, господин Иванов!

Почивай в мир!

Преклонението ще се състои на 18 октомври 2022 г. от 12. 00 часа в дома на покойния.

Погребението е на 18 октомври от 14. 00 часа в Новия гробищен парк.

                                    От екипа на ОУ „Христо Ботев“-Етрополе  

 
Тъжна вест

ТЪЖНА ВЕСТ

Image

         На 16 октомври, 2022 година, след кратко боледуване, почина господин Светослав Иванов, вторият директор на Основно училище „Христо Ботев”-Етрополе. 

           Господин Светослав Иванов Маринов е роден на 28.05. 1934 година в село Лопян, област Софийска. Основното си образование е завършил в родното си село, а средното – в СОУ ”Христо Ясенов”, град Етрополе, което по това време се е помещавало в сградата на днешното Основно училище „Христо Ботев”. Продължил е образованието си в град София, завършвайки Полувисшия институт за учители, със специалност Дефектология в първия випуск по тази специалност в страната. През 1965 година господин Светослав Иванов завършва и висше образование в СУ „Св.Климент Охридски”  със специалност Дефектология с педагогика. В университета един от  преподавателите му е много уважаваният по това време сред научните и студентските среди – професор доктор на педагогическите науки Дечо Денев, създал собствена школа в педагогиката. Преподавател по медицинските направления в университета му е бил и известният професор Тодор Шипковенски. Възможността да слуша лекциите на тези известни български учени се отразява впечатляващо на младия студент, останал с дълбок респект  както към техните научни и дидактични методи, така и към обаятелните им личности. След завършване на висшето си образование, Светослав Иванов е назначен за учител на глухи деца в училището в град Ихтиман. По–късно, по препоръка на професор Денев, е преместен в училището за глухи деца в село Крушовица, област Плевен. Там се отдава всеотдайно на учителската си кариера в продължение на дванадесет години. Непрекъснато поддържа контактите си с уважаваните университетски  професори. Под тяхното научно ръководство той  израства като един от най-уважаваните специалисти в работата с глухи деца в цялата страна.

        В Плевенска област господин Иванов  намира и семейната си партньорка, с която отглеждат и възпитават двама  прекрасни сина. Единият се утвърждава като известен професионалист в сферата на сигурността и реализира професионалните си умения в Източна България и региона на град Варна. Другият му син завършва медицина и се реализира като много ценен специалист за здравеопазването на град Враца, а по-късно и в град Плевен.                                               

         През 1970 година господин Светослав Иванов отново е предложен от професор   Денев, като много ценен специалист в работата с глухите деца, на  нова работа – този път в болницата в село Видраре, Община Правец. Там се труди всеотдайно в продължение на две години.

        През 1972 година Светослав Иванов Маринов е назначен за директор на основното училище в село Ямна, Община Етрополе. Там натрупва опит и самочувствие.                         

        От 1974 година господин Иванов вече е директор на Основно училище „Христо Ботев” – Етрополе. В това училище той се утвърждава като интелигентен ръководител, толерантен педагог и вещ специалист при разрешаването на многобройни педагогически ситуации; като търсен от колегите си авторитет при изготвянето и воденето на педагогическата документация. С усмивка на лице, с безкрайно търпение, вещина и прекрасно чувство за хумор, господин Светослав Иванов  води училището до многобройни педагогически, методически, спортни и извънучилищни високи постижения както на общинско, така и на областно и Републиканско ниво.

          В тези творчески години  младият директор намира време да се задоми за втори път; да отгледа още един прекрасен син - Ивайло; да възпитава, заедно със съпругата си, в добротворчество и толерантност и доведената си дъщеря.

          През 1994 година господин Иванов се пенсионира. Излязъл от педагогическото ежедневие, той участва редовно в Етрополската литературна зима в продължение на дълги години със свои разкази, написани с дълбоко познаване на народностния темперамент, манталитет и характер на етрополци и хората от региона. Цялото му творчество показва едно дълбоко проникване в народопсихологията на българите.   Господин Иванов е изтъкнат майстор на решаването на кръстословици. Един от най-големите колекционери на календарчета в Софийска област. Увлича се от старите занаяти. С вещина е изработил от дърво, само с едно джобно ножче, десетки модели на позабравени вече древни транспортни средства, занаятчийски машини, пособия и уреди, с които балканджииге са се препитавали в миналото. Съвместно със сегашното ръководство на Основно училище „Христо Ботев”, господин Светослав Иванов представи пред своите съграждани хилядната си колекция от календарчета и майсторските си изработки от дърво, които впечатлиха публиката и оставиха дълбоки следи у всички посетители.

          Няколко пъти, съвместно с лекари-доброволци, загриженият за добруването на своите съграждани неостаряващ училищен директор организира безплатни медицински прегледи  за социално слаби и възрастни хора.

          На 28 май 2022 година господин Светослав Иванов Маринов навърши 88години. На 16 октомври, 2022 година, след кратко боледуване, винаги усмихнатият, позитивният наш учител, вещият директор, преданият колега и приятел, се пресели в друг свят. В сърцата ни завинаги ще остане място за този така добър човек, дал своя принос за развитието на образованието и културата в Етрополе!

            Почивай в мир, господин Иванов!

            Светла да е паметта ти, Приятелю! 

 

 Иван Иванов, директор на ОУ ”Хр.Ботев”-Етрополе                         


          Поклонението ще се извърши на 18 октомври 2022 година, от 10.00 часа в дома на покойния.

 

        Погребението е на 18 октомври от 12. 00 часа в Новия гробищен парк

 

 

 .                 

 
Златна есен

На 07 - 09. 10. - 2022г. учениците от ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ – гр. Етрополе

взеха участие в

ДЕВЕТИ НАЦИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ СЪБОР „ ЗЛАТНА ЕСЕН – Етрополе 2022г.“ във възрастова група 5 – 7 клас

 

Проведоха се отборни спортно – туристически състезания /щафета, теглене на въже, дартс и опъване на палатка за време/.

Индивидуални състезания за МАЙСТОРСКО УПРАВЛЕНИЕ НА ВЕЛОСИПЕД и КОЛОКРОС

 

Учениците спечелиха медали и грамоти:

 

1.Андрея Атанасова Кинчева – индивидуална  грамота и медал за 3 място -КОЛОКРОС

2.Цветелин Спасов Йорданов - индивидуална  грамота и медал за 1 място- КОЛОКРОС

3.Цветан Спасков Йорданов - индивидуална  грамота и медал за 3 място – МАЙСТОРСКО УПРАВЛЕНИЕ НА ВЕЛОСИПЕД

4.Латинка Мариянова Георгиева - индивидуална  грамота и медал за 2 място – МАЙСТОРСКО УПРАВЛЕНИЕ НА ВЕЛОСИПЕД


Image Image

Image Image

Image Image

Image 


 
Международен ден на спорта
Европейският ден на спорта в ОУ „Христо Ботев“ гр. Етрополе бе отбелязан на 30.09.2022 година . В хода на събитието бяха планирани и осъществени редица активности, с цел популяризиране на физическото възпитание и спорт, създаване на условия за забавление и развиване на нови социални умения сред учениците. Динамичните щафетни игри, игрите на волейбол и футбол, както и 15 минутната физическа активност, допълнително допринесоха за прекрасните изживявания в този вълнуващ за всички ден. Няма по- хубаво усещане от това да предизвикаш радост в детските очи. Те изразяват винаги това, което чувстват и преживяват.

ImageImage
ImageImage
ImageImage
ImageImage
Image Image
Image
 
Безопасно поведение на улицата
На 29..09.2022 г. в училище „Христо Ботев“-гр. Етрополе ,се проведе среща на учениците от 1-ви,2-ри, 3-ти и 4-ти клас с представител на отдел Пътна полиция - г-н Павлин Ангелов и г-жа Миглена Сиракова-предствител на ДПС. Под формата на беседа служителите на реда запознаха малките ученици с важни правила за безопасно поведение на улицата. Обсъдени бяха най-честите грешки при пресичане на пътното платно в ролята на пешеходци и като велосипедисти. Децата получиха важни съвети за културно поведение на улицата.. Служителите на реда отговориха на вълнуващи децата въпроси.

Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
 
Първи учебен ден!

ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН! 

 

Годината има много началаЗа някои тя започва на първи януари, а за всички ученици и учители на 15-ти септември. С 15 септември започва новият кръговрат на знаниетоизмерено в една учебна година.   

Ниеекипът на ОУ “Христо Ботев” поздравяваме всички деца и техните родители с най-сърдечното и празнично българско „добре дошли“ в първия ден на 2022/2023 учебна година!    

Днес училищният двор отново се изпълни с радостния глъч на своите ученицина техните сърцати учители и грижовни родители. 

Директорът на училищетогосподин Иван Ивановотправи приветствие към първокласницитекъм всички учителиученици и родители с пожелание за здраве  и нови успехи. 

Сред официалните гости на тържественото откриване на новата учебна година бяха госпожа Атанасовазамкмет на община Етрополегосподин Марин Мариновпредседател на Общинския съвет, и  представители на “Елаците МЕД”, които също поздравиха възпитаниците на нашето училище и отправиха своите пожелания за една здрава и много успешна учебна година 

Нека слънчевите лъчи от първия учебен ден осветяват и топлят съвместния ни път! 

 Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

 
Съобщение за родителите на първокласници

Уважаеми родители, 

Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2022/2023 година. Средствата се отпускат независимо от техните доходи при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Помощта се предоставя и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства, както и на настойник/попечител, който отглежда такова дете.

Финансовата подкрепа се отпуска след подаване на заявление-декларация. В случаите, в които дирекция "Социално подпомагане" (ДСП) не може да получи информация по служебен път, към него се прилагат следните документи:

  • удостоверение, че детето (децата) е записано в първи/осми клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище;
  • копие от удостоверение за назначаване на настойник или попечител.

Заявлението се подава след записване на детето в първи, но не по-късно от 15 октомври 2022 г. Изключение се прави за случаите, когато поради здравословни причини, установени с протокол на лекарска консултативна комисия, детето не може да започне училище, но не повече от 6 месеца от започване на учебната година.

Заявлението може да бъде подадено в ДСП по настоящия им адрес по следните начини:

  • лично, като към заявлението се прилага лична карта (за справка);
  • чрез лицензиран пощенски оператор, като заявлението следва да е в оригинал;
  • чрез Системата за сигурно електронно връчване с Персонален идентификационен код на НОИ или квалифициран електронен подпис;

Образци на заявления за отпускане на тези помощи могат да бъдат получени на място в ДСП или изтеглени от официалната интернет страница на Агенцията за социално подпомагане на следния линк: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/semeyni-pomoshti, както и от сайта на Системата за сигурно електронно връчване.

Помощта се изплаща на два транша. Първата половина (150 лв.) се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането ѝ, а втората (150 лв.) - в началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище.

Отпуснатата еднократна помощ подлежи на връщане, ако детето не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. Средствата се възстановяват в случай, че ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на първи клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини.

 
Награда
Ученичката от 6 клас -
Ванеса Ивелинова Василева (ОУ "Хр.Ботев")
печели II място за деца от 11 - 13 г. в Конкурса за детска рисунка
"С очите си видях бедата" за София област.
Международния конкурс "С очите си видях бедата" бе обявен за всички ученици на територията на Софийска област. "Когато разбрах за него, аз веднага реших да се включа", - споделя Ванеса Василева, наградена с второ място във възрастова група 11-13 годишни. Това е различен конкурс, който се организира от РДПБЗН - София и Министерството на образованието и науката, с цел да провери готовността на младите да реагират при пожар и да ги възпита в отговорност към останалите. 
"Вдъхнових се на мига, защото идеята много ми допадна. Изобщо не се колебах да си набавя материалите и да седна да рисувам още в часа в училище. Най-напред започнах с образа на пожарникарите, защото те са хората на първа линия. Те виждат с очите си бедата и се стремят да помогнат и да спасят човешки животи в огнената стихия. Често не осъзнаваме, че техният труд е изключително рискован и отговорен", сподели шестокласничката. "Не е без значение, че процесът на създаването на рисунката вървеше под зоркото око на г-жа Мариана Дончева, преподавател по Изобразително изкуство.
"Вички ученици приеха радушно идеята за конкурса. Изпратихме общо 20 рисунки на наши възпитаници. Добре се представиха още Християна Маркова, Рая Кирилова, Преслав Петров, Ивалена Цветанова от прогимназиален курс. Учениците обичат да се впускат в различни конкурси и доказват, че имат възможности да печелят призови места", каза преподавателят.
"Много ме изненада награждаването. Събрахме се в центъра на София, в ларгото, там където векове наред е кипял социален и културен живот на нашата нация. Вълнувах се повече от всичко, защото сред останките от римската епоха от първите векове на нашата цивилизация, ние, децата на 21-ви век носехме своя дух и заявявихме себе си", каза още Ванеса Василева.
"Сред гостите бе зам.-министърът на образованието и науката г-жа Мария Гайдарова и представители на 
РДПБЗН - София.

ImageImage
Image

 
Дарение от редки и ценни стари книги получи ОУ „Христо Ботев“ – Етрополе

На специално организирано тържество в ОУ „Христо Ботев“ на 25-ти май се проведе среща на директора Иван Иванов, учители, ученици и дарителят Цветан Тацов. Той е внук на известния етрополски просветител, краевед и общественик Александър Тацов.

Дарението съдържа ценни книги, календарчета за важни дати и събития от българската история, ръководства и православни календари.  Тези книги имат изключителна стойност не само за основно училище "Хр. Ботев" като образователна институция, но и като свидетелство за постоянство и упоритост при събирателна дейност на етрополци, продължила цели два века. Правят впечатление изданията „Сводъ правилъ о смотрах и парадахъ больших отрядовъ войскъ“ от 1872 г. и„Краткое руководство простьмъ людямъ къ чтению Новаго завета“ от 1875 г., отпечатани в Санкт Петербург.

Сред книгите има и още редица уникални издния като „Живот, страдания и чудеса Св. Мчк и победоносца Георгия Кападокийски“,  „Чудесата на Св. Отецъ нашъ Климентъ, българский архиепископъ“ в превод от гръцки на Д. Матовъ от 1885 г. Любопитно е и „Ръководство по фотографията, Според най-новите методи“, отпечатано в печатницата на братя Прошекови през 1898 г. и наставленията „Какъ да живеемъ. Азбука на здравето“, отпечатани в Кюстендил.

В дарението присъстват и стари географски карти, както и болничен лист от етрополски околийски лекар от 1925 г., който е лекувал свой пациент от Малария.

„Някои от екземплярите са изключителна рядкост, а документите - безценни. С това нашата образователна институция се обогатява и става център за  наука и стойностно образование“, сподели директорът на училището Иван Иванов.

„Всяка една отпечатана книга има своята стойност. Спазвам желанието на Кръстинка Стоянова, която ми даде книгите, да ги даря на училището. Тук, в основно училище „Христо Ботев“ те ще са полезни и имат своя смисъл, за да дават знания на учениците. Сред книгите има екземпляри, които са рядкост и могат да станат основа за научна дисертация“, каза Цветан Тацов.

Image Image

Image Image

Image Image

 
Ботевци почетоха паметта на патрона си
Ученици от всички класове от ОУ " Христо Ботев" - Етрополе и преподавателите им се включиха в Ботевите чествания за втори юни на Околчица. С групата бе и директорът Иван Иванов. Той заяви, че създаването на личностите и тяхното издигане в обществото зависи и от уроците извън класната стая. "Водим ви по стръмните завои на историческото ни минало, за да оцените подвига на родолюбците и да направите изводи за бъдещето", сподели още Иванов.
Цялата група бе заредена с ентусиазъм и очаквания - да научи повече за славните герои на България. 
И с радост се сляха с множеството родолюбиви хора, които бяха тук от всички краища на страната ни. Младите Ботевци носеха униформи на четниците, които са част от реквизита на училището. Рецитираха стихове и нито за миг не оставиха флага с лика на Ботев. За най-малките да чуят сирената на връх Околчица, лобното място на Ботев, бе истинско предизвикателство. В знак на признателност бяха поднесени и цветя от името на училищната институция пред паметника на героите.
Младежите се снимаха пред паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца, а после посетиха и Регионалния исторически музей. С особен интерес проследиха пътя на Ботевата чета и разгледаха оръжието на четниците.
За своите преживявания те поискаха да опишат и споделят със свои съученици днес. "Няма друг път на втори юни, освен пътят към Околчица", пише седмокласничката Йоана Колева.
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 13 - 24 of 188
 
нагоре
 
 
ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО
Написано от децата 2006/2007
- - - - - - - - - - - -
ВИДЕО
ВИДЕО
Договор
1A-клас завършване -1част
Представяне
1A-клас завършване -2част
Администрация
 
 

Powered by ОУ " ХРИСТО БОТЕВ "