ОУ "Христо Ботев"

ОУ "Христо Ботев"

Начало
ВЕСТНИК
Полезни връзки
Търсене
ЧАТ
Учители
Проекти
Административни услуги за родители
Прием
Отчет за изпълнението на бюджета на училището
Училищна документация
COVID-19
ИСТОРИЯ
Създаване
Бивши директори
УЧИЛИЩЕТО
Начало
Училищен автобус
- - - - - - - - - - - -
Нашият патрон
- - - - - - - - - - - -
Училищно настоятелство
- - - - - - - - - - - -
Директор
- - - - - - - - - - - -
Зам.директор
- - - - - - - - - - - -
Педагогически съветник
- - - - - - - - - - - -
Учил.администрация
-----------------------
Учители
* * * * * * * * * * * * *
ДНЕВНИК
Дневник
Обществен съвет
Училищни проекти
 


Засади дръвче Учениците от ОУ ,,Христо Ботев" - гр. Етрополе взеха участие в акцията на общината ,,Засади дръвче".


 Вие сте тук Начало
 
24-ти май е!

Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image
 
Децата и книгите
Image Image
Image Image
Image
 
Ваканция, здравей!
Наближава края на учебната година. Идва ваканцията. Къде са безопасните места да играят децата? Знаят ли правилата за движение? Под формата на игри, гатанки ,редене на пъзели  и др .,премина срещата на г-жа Сиракова и г-жа Димитрова с малките ученици от ОУ “Христо Ботев“-гр. Етрополе. Припомниха си основните знания по БДП с богата нагледна презентация.

Image Image
Image Image
Image Image
Image
 
За нашето зелено утре
Когато големите решат да подадат ръка на младото поколение се получава една приказка. Тя започва в началото на април 2022 г. като част от инициативата "Нашето зелено утре", в рамките на Благотворителна програма "Българските добродетели" на Група ГЕОТЕХМИН.
Дружествата от  тази група осигуриха и доставиха на училища-партньори на инициативата фиданки и храстовидни растения, които бяха засадени в училищните дворове. 
И нашето училище излъчи свой екип от любители на природата. Учениците садиха дръвчетата в двора с видим ентусиазъм. "Отговорността започва оттук насетне, защото засаждането на дръвче е само началото на дейността. От това как се отнасяме към него и какви грижи полагаме, зависи по-нататъшното му израстване", каза Мариета Христова, класен ръководител на седмокласниците, които бяха най-многобройната група участници в инициативата. Тя е задължаваща и затова, че в началото на следващата учебна година ще започне конкурс. Всяко училище ще излъчи екип, който ще покаже със снимков материал как са допринесли за облагородяване на околната среда.  "Уроците в класната стая сега прилагаме на практика и ще се радваме да има резултат", добави преподавателят Мариана Дончева. Учениците бяха единодушни, че са въодушевени и упражненият физически труд е бил приятно удоволствие за тях.
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image 
Участие в благородна инициатива
Ученици и преподаватели от ОУ "Хр. Ботев", гр. Етрополе се включиха в благородна инициатива. Тя се проведе от 16-23 март 2022 г.
Министерството на образованието и науката подпомага финансово, организационно и методически български неделни училища в Украйна. Там функционират 63 български неделни училища с изучаване на български език и история, география, култура и фолклор към 24 организации на българи в Украйна. Те са разположени предимно в южната част на страната - Одеска и Запорожка области. Броят на децата, учениците и кандидат-студентите е над 10 000. 
Предвид гореизложеното и в духа на европейската солидарност и общите исторически корени, благотворителната инициатива на МОН  и БЧК "Деца помагат на деца" активира всяко българско училище.
В отзвук на нуждата учениците и учителите от ОУ "Хр. Ботев" събраха средства и дариха хигиенни материали от първа необходимост. Те бяха придружени от кратко писмо, в което се изразява съпричастност към децата в Украйна. 
"Благородството е добродетел, която се възпитава. При подобна ситуация няма как да останем равнодушни", каза учителят по математика Дочо Дончев, който отговаряше за предаването на кашоните на екип на БЧК.

Image Image
Image Image
 
Национална ученическа викторина
Учениците от ОУ ,,Христо Ботев" - гр. Етрополе се класираха на второ място на Националната ученическа викторина ,,Да запазим децата на пътя", организирана от Община Етрополе. 

Image Image

Image Image

Image Image
Image
 
Павлин Христов разкри тайните на музикалните инструменти пред ученици от ОУ "Хр.Ботев"
 Възпитаникът на ОУ "Христо Ботев" Павлин Христов посети родното си школо. Музикантът разкри тайните на редица инструменти пред любопитните младежи. "Всеки може да се влюби в музикален инструмент и той да стане негова съдба", сподели Павлин Христов. Той понастоящем е преподавател по музика към Народно читалище "Тодор Пеев 1871 г. "Завършвайки ОУ "Христо Ботев", поех към Котел, където изкарах средно образование, а после продължих и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Първите ми опити в музиката са в Читалището в Етрополе при преподавателя Цецка Андреева. Взех тамбурата и оттогава до ден -днешен не съм я оставял, защото това е любимият ми инструмент. В нея има магия, която и досега преоткривам. С нея може да се изсвирят най-вече фолклорни мелодии", разкри музикантът. Инструментите, които демонстрира пред учениците Павлин Христов бяха духови, медни и ударни. Голям интерес предизвика родопската каба гайда, която оказа се, впечатли мнозина от присъстващите на срещата. "Звукът идва не от ручилото, както може би мнозина мислят, а от малкия пискун. Ето защо музикалният инструмент се изучава в детайли, и на практика после всичко изглежда лесно. Други инструменти, които са ме изкушавали във времето, са пиано, класическа китара, свиря и на кларинет. Сред големите имена в музиката, обичани са изпълнители на фолклорна музика като тамбуристът Румен Сираков, мой преподаватели като Владимир Владимиров, Костадин Бураджиев, Димитър Христов, настоящ диригент към БНР. "Слушайте различни видове музика, защото всеки жанр има своето вълшебство", препоръча младият преподавател. В кариерата си досега Павлин Христов е участвал в много конкурси в страната, сред които "Песенна дъга над Кутев" в Котел, "Орфеево изворче" - Ст. Загора, "Орфееви таланти" в Пловдив, различни музикални формати като "Мост между поколенията" в Търговище, много концерти в страната. Мнозина младежи предпочитат големия град, вярвайки че там има по-широко поле за изява, но той решава да остане в Етрополе. "Това е моят роден град и вярвам, че ще съм полезен и тук. Макар да казва народът ни, че музикантът къща не храни, аз вярвам, защото приех музиката за свое професионално поприще и намирам и успешна реализация", сподели още той.

Image Image
Image Image
Image 
 
8-ми март
"С обич ти поднасям цвете, Мамо"...


Редица инициативи по повод Международния ден на жената подготвиха учениците в ОУ "Христо Ботев". Те бяха обединени от мотото: "С обич ти поднасям цвете, Мамо". В него се включиха класовете от прогимназиален етап, които подредиха тематичен кът с рисунки и цветна украса. 
На 8-ми март учениците от пети клас рецитираха стихове на познати български автори пред началния етап и преподавателския колектив в училището. 
Всеки ученик написа вълнуващо пожелание за празника към своята майка. В тематичен час бяха запознати със символиката на цветовете и какъв  вид  цветя да избираме по различни поводи.
"Инициативите по повод 8-ми март учат на уважение към майката, която дава живот и възпитава добродетели. Младежите трябва да се отнасят с почит към подобни празници от календара", сподели Мариета Христова, класен ръководител на 7-ми клас. 

Image Image
Image Image

 
Баба Марта и в нашето училище

Петокласниците бяха тези, които изненадаха малчуганите от начален етап на първи март. Те бяха подготвили мартенички за всяко дете и докато връзваха, наричаха с песен за здраве и щастие: " Баба Марта бързала, мартенички вързала, бели и червени, румени, засмени"...
Петокласничката Рая Кирилова, която беше облечена като Баба Марта, поздрави със стихотворение учениците и изказа пожелания за здраве и щастие през цялата година. 
На тържеството присъстваха и всички преподаватели от начален етап. Сред тях бе и Валя Шопова, която сподели:
"За нас е важно да се запази традицията и да има приемственост между класовете". 
Вержиния Николова каза: " Тържеството бе малък празник за децата, които винаги очакват подарък. Мартеницата е символ на новия живот и просперитет".

Image Image

Image Image

Image Image
 
19-ти февруари

„И днес си ни нужен, Апостоле“…

Под това мото преминават дните в една от най-значимите дати в календара ни – 19-ти февруари. Гибелта на Апостола на свободата Васил Левски е свята и паметна за всеки българин. Затова и учениците от ОУ „Христо Ботев“ – град Етрополе се включиха по различни начини в инициативи на общинско и училищно ниво, за да почетат подобаващо личността на Васил Левски.

Те изработиха кът за Апостола в училище, поставен на видно място. В него се откроява рисунката на Рая Кирилова от 5-ти клас и табло, което е изготвила Йоана Колева. Самоинициатива на петокласниците бе да напишат есе за Апостола. Най-добрите творби бяха прочетени пред преподаватели от прогимназиалния курс.

Ученици, заедно с преподавателя по история Марин Кубетски, участваха и във възпоминанието по повод 149-та годишнина от смъртта на Левски. „Мястото е познато на децата от нашето училище. Винаги с готовност се отзовават за дейности, свързани с почитането на паметта на Апостола. Познаването на личността му е наш дълг и отговорност на цялото общество. Само чрез знания за светлите личности на България и личен пример, ние възпитаваме стойности у младите поколения“, отбеляза г-н Кубетски.


Image Image

Image 

 Image Image

 
24 ноември
Ученици от ОУ "Хр. Ботев" с инициативи за Освобождението на Етрополе 

 По повод 144-та годишнина от Освобождението на Етрополе от турско робство, учениците от основно училище "Хр. Ботев" се включиха активно с различни проявления. Ивалена Цветанова спечели първо място в надпреварата на община Етрополе за рисунка във възрастова категория 5-7 клас. На рисунката петокласничката е показала идването на Генерал Гурко в Етрополе. На 24-ти ноември етрополци показаха своята почит и уважение към братята - освободители. Сред тях бяха директорът на ОУ "Хр. Ботев" Иван Иванова, преподавателят по история Марин Кубетски и ученици. Те участваха в панихидата пред руския паметник в двора на църквата "Свети Георги". "Много е важно да предадем духа на традицията на младото поколение. Ние сме не само учители, но и гражданският пример за доблест и себеотрицание", каза директорът Иван Иванов. В рамките на честванията учениците от шести клас изнесоха Открит урок на тема "144 години от Освобождението в Етрополе". Те представиха своите есета и стихове пред педагогическия колектив. Преподавателят по история Марин Кубетски се включи с разказ за хода на военните действия в района на Етрополе. Той описа и оръжията, използвани от войската в хода на Руско-турската война.

Image  
Image Image
Image Image
Image Image

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 25 - 36 of 188
 
нагоре
 
 
ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО
Написано от децата 2006/2007
- - - - - - - - - - - -
ВИДЕО
ВИДЕО
Договор
1A-клас завършване -1част
Представяне
1A-клас завършване -2част
Администрация
 
 

Powered by ОУ " ХРИСТО БОТЕВ "